Ženski pevski zbor Biser je nastal leta 2002 v okviru kulturnega društva Lotos in se dela lotil z zanosom, kakršnega lahko vzbudi le glasba. Če se biseri ponašajo z raznolikostjo barv, oblik in izvora, lahko to tako v dobesednem kot prenesenem pomenu velja tudi za članice zbora, ki vsaka na svoj način bogati izročilo zbora.

Z rednimi nastopi rade obogatimo kulturno življenje v domačem okolju. V svoji bogati zgodovini smo večkrat nastopale na revijah na regionalni ravni in si s svojim zavzetim delovanjem v svoji okolici zagotovile sloves ene najkakovostnejših tovrstnih pevskih zasedb.

To smo potrdile tudi leta 2018, ko smo bile na območni reviji v Šentvidu pri Stični predlagane za državni nivo in se na podlagi tega novembra udeležile regijskega tematskega koncerta odraslih pevskih zasedb osrednje slovenske regije Sozvočenja 2018, ki je potekal v Trbovljah. S tematsko zaokroženim sporedom, petjem in dodelanim odrskim nastopom smo prepričale strokovno komisijo in bile kot najboljše izbrane za nastop na sklepni prireditvi Sozvočenj 2018, ki je decembra potekala v Slovenski filharmoniji.

Pevke ženskega zbora Biser se rade odpravimo tudi na gostovanja. V Rimu smo nastopile na povabilo veleposlanice Sv. sedeža v Vatikanu, gostovale smo na Hvaru, Korčuli, v Splitu ter Trogirju. Na povabilo evropske poslanke Romane Tomc smo nastopile v Bruslju ob dnevu državnosti. Leta 2019 smo se odpravile na Kanarske otoke, kjer smo v sodelovanju z domačimi zbori nastopile na Tenerifu in Gran Canariji. Slovensko pesem rade ponesemo tudi v zamejstvo – sodelujemo z zamejskimi Slovenci v Italiji in Avstriji.

Junija 2019 nam je uspel poseben podvig – prvič smo se udeležile mednarodnega tekmovanja, odpravile smo se v Tuhelj na Hrvaškem, kjer poteka tekmovanje “Zlatna lipa Tuhlja”. Uvrstile smo se v tekmovanje za veliki pokal tekmovanja in osvojile zlato plaketo ter priznanje za najbolj originalen izbor programa in interpretacijo.

Ženski pevski zbor Biser so vodili:

  • Dean Telič Zavašnik (2002–2003)
  • Polona Štrubelj (2003–2009)
  • Manica Habjanič Gaberšek (2009–2011)
  • Ana Erčulj (2011–2017)

Od septembra 2017 zbor vodi Fernando Pablo Mejías.