Biseri so bili od nekdaj cenjeni zaradi svoje edinstvenosti, svoje sijajnosti, svoje imenitnosti in seveda svoje sposobnosti, da blestijo tako posamič kot tudi nanizani na ogrlico. Da pa ta uvod opisa ženskega pevskega zbora Biser le ne bi zvenel preveč bahavo, naj poudarimo tudi, da znajo biseri pritegniti tudi s svojo preprostostjo in simbolno povezavo z radodarnostjo in modrostjo. Si predstavljate vse te pozitivne lastnosti, začinjene z donečim ženskih smehom, odišavljene s kapljico parfuma in prežete z ljubeznijo do prepevanja? Vse to in še več je ženski pevski zbor Biser.

Nastal je leta 2002 v okviru kulturnega društva Lotos in se dela lotil z zanosom, kakršnega lahko vzbudi le glasba. Če se biseri ponašajo z raznolikostjo barv, oblik in izvora, lahko to tako v dobesednem kot prenesenem pomenu velja tudi za 15 članic zasedbe, ki prihajamo iz Grosuplja in okolice ter vsaka na svoj način bogatimo izročilo zbora. Repertoar zbora obsega izbor sakralnih in slovenskih ljudskih pesmi, s poudarkom na modernejših priredbah.

Z rednimi nastopi rade obogatimo kulturno življenje v domačem okolju. V svoji bogati zgodovini smo večkrat nastopale na revijah na regionalni ravni in si s svojim zavzetim delovanjem v svoji okolici zagotovile sloves ene najkakovostnejših tovrstnih pevskih zasedb.

To smo potrdile tudi leta 2018, ko smo bile na območni reviji v Šentvidu pri Stični predlagan za državni nivo in se na podlagi tega novembra udeležile regijskega tematskega koncerta odraslih pevskih zasedb osrednje slovenske regije Sozvočenja 2018, ki je potekal v Trbovljah. S tematsko zaokroženim sporedom, petjem in dodelanim odrskim nastopom smo prepričale strokovno komisijo in bile kot najboljše izbrane za nastop na sklepni prireditvi Sozvočenj 2018, ki je decembra potekala v Slovenski filharmoniji.

Pevke ženskega zbora Biser se rade odpravimo tudi na gostovanja. V Rimu smo nastopile na povabilo veleposlanice Sv. sedeža v Vatikanu, gostovale smo na Hvaru, Korčuli, v Splitu ter Trogirju v sodelovanju z zasedbo Schola cantorum Umjetničke akademije Split. Na povabilo evropske poslanke Romane Tomc smo nastopile v Bruslju ob dnevu državnosti. Slovensko pesem pa rade ponesemo tudi v zamejstvo – sodelujemo z zamejskimi Slovenci v Italiji in Avstriji.

Ženski pevski zbor Biser so vodili:

  • Dean Telič Zavašnik (2002–2003)
  • Polona Štrubelj (2003–2009)
  • Manica Habjanič Gaberšek (2009–2011)
  • Ana Erčulj (2011–2017)

Od septembra 2017 zbor vodi Fernando Pablo Mejías.