Ženski pevski zbor Biser je nastal leta 2002 v okviru kulturnega društva Lotos in tako v letošnji sezoni praznuje že 20 let delovanja. Zbor običajno šteje okrog 15 pevk iz Grosuplja in okolice, ki vsaka na svoj način prispevajo k poslanstvu zbora – na nastopih poslušalcem s pesmijo vzbuditi najrazličnejša čustva in jih skozi različna glasbena obdobja popeljati po Sloveniji in svetu. Zagotovo so tedenska srečevanja na pevskih vajah tudi terapija za vse pevke, saj med vnetim branjem not ukrademo kakšen trenutek tudi za klepet in smeh do solz.

V svoji bogati zgodovini je zbor večkrat nastopal na revijah na regionalni ravni in si s svojim zavzetim delovanjem v svoji okolici zagotovil sloves ene najkakovostnejših tovrstnih pevskih zasedb. Novembra 2018 so se pevke udeležile regijskega tematskega koncerta odraslih pevskih zasedb osrednje slovenske regije Sozvočenja. S tematsko zaokroženim sporedom, petjem in dodelanim odrskim nastopom so prepričale strokovno komisijo in bile kot najboljše izbrane za nastop na sklepni prireditvi Sozvočenj 2018 v Slovenski filharmoniji. Junija 2019 se je ŽPZ Biser udeležil mednarodnega tekmovanja Zlatna lipa Tuhlja, se uvrstil v grand prix tekmovanja ter osvojil zlato plaketo, dirigent Fernando Mejías pa tudi nagrado za najbolj originalen program in njegovo interpretacijo. Novembra 2019 je zbor na regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb osvojil zlato priznanje in posebno priznanje za najboljšo izvedbo slovenske ljudske pesmi.

Pevke z rednimi nastopi bogatijo kulturno življenje v domačem okolju, vsako leto z veseljem obiščejo varovance Doma starejših občanov Grosuplje, sodelujejo pa tudi z zamejskimi Slovenci v Italiji in Avstriji. Od leta 2004 se redno udeležujejo tradicionalnega Tabora slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. Za njimi so tudi nastopi v tujini. Na povabilo veleposlanice pri Svetem sedežu Vatikan so nastopale v Rimu, gostovale so na Hvaru, Korčuli, v Splitu ter Trogirju v sodelovanju z zasedbo Schola cantorum Umjetničke akademije Split, na povabilo evropske poslanke Romane Tomc so v Bruslju nastopale ob dnevu državnosti, obiskale pa so tudi Tenerife.

Zbor so v dvajsetih letih delovanja vodili Dean T. Zavašnik, Polona Štrubelj, Manica Habjanič Gaberšek in Ana Erčulj. Od septembra 2017 zbor vodi Fernando Pablo Mejías.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *